top of page
kocka a sperky v borovicovem lese
Vyhledat
  • Obrázek autoraK

Jak vzniká smaltovaný šperk

Aktualizováno: 21. 10. 2023

Technik a způsobů smaltování existuje mnoho, já pracuji následujícím způsobem...


Vlastnímu šperku předchází návrh, pro inspiraci chodím do přírody a následný design šperku navrhuji do sešitu.



A jak vzniká smaltovaný šperk? Na začátku si vyberu tvar, jaký smaltovaný šperk bude mít. Jestli budu vytvářet prsten, přívěsek, náramek nebo něco jiného, je třeba připravit si k tomu vhodné materiály.


Dopředu si tedy připravím drobné detaily, které budou ve šperku zobrazeny, z mědi například vyrazím kočku nebo vystřihnu jiný tvar. Připravím si kovové drátky ve správných délkách a případně další materiály, se kterými se rozhodnu pracovat, jako třeba perleť, hliník a podobně.


Výjev nejdříve "naslepo" pinzetou poskládám na pracovní desce, abych viděla, zda spolu jednotlivé části fungují. Často je třeba pracovat pod lupou a přisvěcovat si lampou, aby byly dobře vidět všechny drobné detaily. Je to práce podobná práci miniaturisty.


Následně podkladový tvar zasypu vybraným odstínem smaltovacího prášku a dám zapéct do pece, kde se prášek po několika minutách začne roztékat a poté tvrdnout.

Na takto vysmaltovaný a vychladlý povrch pomalu pinzetou skládám vytvořený výjev (někdy je třeba v mezičase takto posmaltovat i jednotlivé dílky, to když má například každá kočka jinou barvu).


V další fázi nanáším nejrůznější barevné smalty do jednotlivých drobných částí výjevu. Opět vypaluji a zase nanáším. Někdy zařazuji také techniku vyrývání tvarů a vzorů do ještě sypkých prášků, které lze vrstvit v nekonečně barvených kombinacích.


Zajímavostí je, že jelikož se u smaltu jedná o miniaturní tvrdá zrnka, která tvoří prášek, nelze je rozpustit ve vodě. Pokud tedy malujeme štětcem, je to spíše jakési "rozhrnování", nikoliv roztírání jaké známe u akrylových nebo jiných barev.


Malou ukázku můžete vidět na videu...







34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page